Offason & Spelkorten

Det krävs unik utrustning för att tillverka professionella spelkort.
Idag är Offason AB Sveriges enda spelkortsproducent med inhemsk tillverkning.

Offasons korttillverkning startade i liten skala redan 1965, då skånske offsettryckaren, Jan-Ove Offason, smedson från Nöbbelöv, fick i uppdrag att trycka lemonadetiketterna till Sege Bryggeri. Stansen i etikettillverkningen var en ovanlädersstans från skoindustrin, en av många patentlösningar från den maskintokige Jan-Ove. Eftersom etiketten liknade ett spelkort, gjorde Jan-Ove raskt om formen till ett nytt stansverktyg och vips blir Offason AB spelkortstillverkare med leveranser till bl a speltillverkaren Alga!

Idén till de första, helsvenska kortlekarna från Offason (BEAU och ANGLO) föddes 1990, då Jan-Ove funderade över möjligheten att vidareutveckla det egna företaget. Offason AB producerade då allt från grafiska bilder till komponenter i klassiska familjespel. Varför inte utnyttja erfarenheterna från såväl konstnärskap som spelglädje och ta fram en helt ny formgivning av svenska folkets kortlekar? resonerade Jan-Ove och vände sig till Åke Arenhill, mångsidig konstnär, illustratör och formgivare. Efter instudering av 1500- och 1600-talets dräktmode och frisyrer, återkom Arenhill med tolv unika porträtt i två skilda skolor. Den ena serien följde upp den franska spelkortstraditionen med vackra porträtt och detaljrika kläder. Serien döptes följdriktigt till BEAU (uttalas bå), vilket betyder vacker på franska. Den andra serien fick namnet ANGLO efter de stilistiska, anglosaxiska figurerna i kortleken.

Att återskapa det historiska hasardspelet KILLE blev nästa projekt. Idag finns ett faksimiletryck av den svenska 1800-talsleken, producerad av Offason.

I april 1999 utkom Offasons fjärde kortlek, kallad OFFASON. Denna gången följer såväl färgsättning som de olika gubbarnas "näsriktning" svensk branschpraxis. Detta för att vana kortspelare snabbt ska kunna identifiera de enskilda korten.

Den nya kortleken produceras med branschens modernaste teknik och färdigställs i familjeföretagets helautomatiska produktionslinje; från ett ark kartong till 2 st cellofaninslagna lekar, i en takt av 37 kort per sekund!

Samtliga kortlekar från Offason trycks på äkta spelkortskartong med svart innerkärna som förhindrar genomlysning. Samma kortkvalitet utnyttjas på högklassiga kasinon över hela världen. Offasons spelkort ytbehandlas med "smygvänlig" speciallack för äkta spelkänsla och ökad hållbarhet. Varje enskild lek kontrolleras för hand före slutförpackning.

Ensamrätten till de nya svenska spelkorten från OFFASON skyddas med svensk upphovsrätt, varumärkesrätt och mönsterrätt. Spelkorten har ett upphovsrättsligt skydd, förekommer i en svensk mönsteransökan och kommer att marknadsföras i en ny förpackning, som i sig själv är ett varumärke.Tidigare nyheter